Η Δύναμη είναι στο συναίσθημα

«Δεν υπάρχει αγριότερο θηρίο απ' τον άνθρωπο, όταν κατέχει δύναμη ίση με το πάθος του.»
Πλούταρχος


Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

«Έλληνες αεί παίδες εστέ»!..

Μπορεί τα Χριστούγεννα να μην έφθασαν ακόμη, μπορεί η κ. Μέρκελ να βλέπει τα πράγματα ακόμη θολά στο ευρωπαϊκό τοπίο, αλλά εμείς, ως Έλληνες, που εύκολα αισιοδοξούμε και εύκολα απαισιοδοξούμε, ακόμη και στα πιο απλά πράγματα, χαρακτηρίζουμε ήδη … «Μεγάλη Δευτέρα», τη Δευτέρα που μας έρχεται, στη συνεδρίαση του νέου «Γιουργκρούπ» για το θέμα της Ελλάδας!.. Το έλεγε ο Αιγύπτιος ιερέας στον Σόλωνα: «Έλληνες αεί παίδες εστέ»!..
DNA είναι αυτό!.. Το DNA των Ελλήνων!.. Ένα DNA που το κουβαλάμε εδώ και χιλιάδες χρόνια!.. Είναι αυτό που μας κάνει όλους μας κυκλοθυμικούς, ευέξαπτους, ευερέθιστους, φιλότιμους, αλληλέγγυους, υπερήφανους, ανθρώπινους, μαχητές, ήρωες, αγίους, οσίους,  και καμιά φορά … γεννάμε κι από έναν Εφιάλτη!
Βέβαια, για να … αποκαταστήσουμε την ιστορική τάξη των πραγμάτων, Εφιάλτης δεν ήταν μόνον ο προδότης στη μάχη των Θερμοπυλών, ο επονομαζόμενος Μαλιεύς ή Τριχίνιος, γιος του Ευρυδήμου. Ας θυμίσω την περίπτωση:
Όταν ο Ξέρξης ήταν απελπισμένος από την αποτυχία των εφόδων του εναντίον των Θερμοπυλών, ο Εφιάλτης πήγε και έδειξε στους Πέρσες ένα μυστικό μονοπάτι, απ' όπου πέρασαν και χτύπησαν τους Σπαρτιάτες από τα νώτα. Μετά τη μάχη των Πλαταιών, επικηρύχθηκε από τη Δελφική Αμφικτυονία και κατέφυγε στη Θεσσαλία, όπου έμεινε πολλά χρόνια. Όταν γύρισε στον τόπο του, σκοτώθηκε από κάποιον Αθηνάδη!
Ο Ελληνισμός, όμως, γέννησε και άλλους … Εφιάλτες, που ήταν τιμή για τη φυλή ή το Γένος μας, αλλά, δυστυχώς, το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από τον παραπάνω Εφιάλτη, επισκίασε τους άλλους, που έχουν σημαντική και αξιόλογη προσφορά στον ελληνικό χώρο. Θέλετε επί τροχάδην να τους θυμηθούμε; Διαβάστε:
1. Ένας από τους Αλωάδας, που αποπειράθηκαν κατά τη μυθολογία, να βάλουν το όρος Πήλιο επάνω στην Όσσα, για να εξισώσουν το ύψος το δύο αυτών βουνών με τον Όλυμπο και να εκθρονίσουν από εκεί τους θεούς. Κατά τη διάρκεια όμως της επιχείρησης, ο Εφιάλτης σκοτώθηκε από τον Απόλλωνα ή τον Ποσειδώνα. Σε μερικά αγγεία, αντίπαλος του Εφιάλτη παρουσιάζεται ο ίδιος ο Ζευς. (Τώρα θα στενοχώρησα λίγο ορισμένους φίλους μου Δωδεκαθεϊστές, αλλά δεν πειράζει. «Μαθημένα τα βουνά από χιόνια», θα μου απαντήσουν!..).
2. Αθηναίος πολιτικός του 5ου αιώνα π.Χ., γιος του Σοφωνίδη, αρχηγός του δημοκρατικού κόμματος πριν από την εμφάνιση του Περικλή. Αγωνίστηκε με ζήλο για την επικράτηση των δημοκρατικών θεσμών, καταργώντας ένα μεγάλο μέρος των εξουσιών του Αρείου Πάγου με νόμο που ψηφίστηκε το 460 π.Χ. Ο Εφιάλτης καταψήφισε την πρόταση του Κίμωνα να βοηθήσουν οι Αθηναίοι τους Σπαρτιάτες που πολεμούσαν εναντίον των ειλώτων. Δολοφονήθηκε το 457 π.Χ. από τον Αριστόδικο τον Ταναγραίο, όργανο των ολιγαρχικών.
3. Αθηναίος πολιτικός και στρατιωτικός, αντίπαλος των Μακεδόνων και φανατικός οπαδός του κόμματος του Δημοσθένη. Φημιζόταν για την ευψυχία του και τη σωματική του ρώμη. Μετά την άλωση της Θήβας, ο Αλέξανδρος ζήτησε την παράδοσή του, καθώς και του Δημοσθένη και του Λυκούργου. Ο Εφιάλτης κατέφυγε στη Μικρά Ασία και πολέμησε με τους Πέρσες εναντίον του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπερασπίστηκε γενναία την Αλικαρνασσό και έπεσε πολεμώντας στις πύλες της.
Αφού, λοιπόν, διαβάσαμε κάποια πράγματα και για ορισμένους άλλους Εφιάλτες, που δεν ήσαν προδότες, ας προσγειωθούμε τώρα στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα και ας δούμε γιατί, ως Έλληνες, βλέπουμε τη Δευτέρα που μας έρχεται ως … Μεγάλη Δευτέρα:
«Η αγωνία –λέει «Το Βήμα» - είναι στο κατακόρυφο στο Μέγαρο Μαξίμου. Η «Μεγάλη Δευτέρα» για τον Πρωθυπουργό είναι προ των πυλών, καθώς μεθαύριο το Eurogroup, αναμένεται να αποφασίσει στη νέα έκτακτη σύνοδό του εάν θα εκταμιευθεί η όχι η περίφημη δόση που θεωρείται απαραίτητη για να αρχίσει να κινείται η ελληνική οικονομία.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς, εμφανίζεται -αν και τηρεί χαμηλούς τόνους- συγκρατημένα αισιόδοξος για τις λύση, έστω την ύστατη στιγμή και μια σημαντική ένδειξη για τις πιθανές λύσεις που εξετάζονται για το ελληνικό πρόβλημα αναμένεται να λάβει σήμερα, αργά το απόγευμα, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Η τηλεδιάσκεψη έχει στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα Ευρώπης-ΔΝΤ για το χρέος, έτσι ώστε να υπάρξει τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στην κανονική συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις και το παρασκήνιο είναι έντονο για να επέλθει συμφωνία την προσεχή Δευτέρα στο Eurogroup, με βασική όμως παράμετρο να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και Βερολίνου. Για το πιο κρίσιμο τριήμερο των τελευταίων ετών μιλάνε στην κυβέρνηση και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως έως την τελευταία στιγμή θα γίνονται, όπως είπε και δημόσια και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, επαφές και συζητήσεις για να κλείσει θετικά και ευνοϊκά η σύνοδος για την Ελλάδα. (…)
Η αισιοδοξία του κ. Σαμαρά για συμφωνία μεθαύριο ενισχύθηκε και από τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι «η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και ήρθε η δική μας ώρα να δράσουμε» (!)
Από τη μία χαρά και από την άλλη λύπη!.. Από τη μία αισιοδοξία και από την άλλη απαισιοδοξία!.. Αλλά και το αντίστροφο: Από τη μία απαισιοδοξία κι από την άλλη αισιοδοξία!.. Από τη μία λύπη κι από την άλλη χαρά!.. Τίποτα δεν μπορούμε να ισορροπήσουμε σ’ αυτόν τον τόπο!.. Ούτε τα συναισθήματά μας!..
Ναι!.. Είμαστε λαός με μεσογειακή ψυχοσύνθεση!.. Ως Έλληνες δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τη χαρά και τον ενθουσιασμό μας και γκρεμίζουμε εκείνη τη στιγμή ακόμη και τείχη, όπως στην αρχαία εποχή με τους ολυμπιονίκες!.. Αλλά ταυτόχρονα «γκρεμίζουμε και τους Παρθενώνες άμα λάχει», που λέει κι ο κυρ-Φώτης, ο κάπελας της γειτονιάς! Για να συνεχίσει με τη γνωστή χιουμοριστική- θυμοσοφία του:
«Αλλά δεν πειράζει!.. Τα πρώτα … δέκα χιλιάδες χρόνια είναι δύσκολα για τον Έλληνες!.. Πού θα πάει, όμως; Θα συνέλθουμε κάποια στιγμή!.. «Έλληνες αεί παίδες εστέ», έλεγε ο Αιγύπτιος ιερέας στον Σόλωνα!.. Και ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στον πελάτη: Γιοματάρι έφερα!.. Και το μπρούσκο, σκέτο νέκταρ!..».
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012
 http://www.sakketosaggelos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου