Η Δύναμη είναι στο συναίσθημα

«Δεν υπάρχει αγριότερο θηρίο απ' τον άνθρωπο, όταν κατέχει δύναμη ίση με το πάθος του.»
Πλούταρχος


Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Η μάχη του Βερολίνου

Μια αδυσώπητη μάχη προμηνύεται ανάμεσα στους Βερολινέζους και τους γερμανικούς... ενεργειακούς κολοσσούς. Και αυτό διότι, σε μια εποχή που οι τέσσερις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βλέπουν το περιθώριο κέρδους τους να μειώνεται, μια ομάδα πολιτών αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της απειλώντας τα μεγαθήρια με... ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.
Στόχος των Βερολινέζων που δημιούργησαν το Burger Energie Berlin (BEB) είναι να γίνουν... κύριοι του εαυτού τους, αγοράζοντας το δίκτυο ηλεκτρισμού της πόλης! Η ιδέα για την εκστρατεία εξαγοράς του δικτύου διανομής του Βερολίνου ήρθε από ένα χωριό της νότιας Γερμανίας, το Σονάου, όπου οι κάτοικοι προέβησαν σε αυτή την κίνηση εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα να μετατραπεί η περιοχή τους σε κέντρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές! Ωστόσο, η μάχη για το Βερολίνο αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρή, καθώς τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολύ περισσότερα, όπως εξάλλου είναι και τα κέρδη.
Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο ηλεκτρισμού της πρωτεύουσας εκμεταλλεύεται η γερμανική θυγατρική της σουηδικής Valtenfall. Το συμβόλαιό της όμως λήγει το 2014 και η BEB έχει ξεκινήσει να μαζεύει χρήματα από ενδιαφερόμενους πολίτες από τον Δεκέμβρη του 2011. Η πρόσκληση για συνεισφορές απευθύνεται σε όλους όσοι μπορούν να διαθέσουν τουλάχιστον 500 ευρώ, ωστόσο όσα χρήματα και να προσφέρει κανείς θα έχει από μια ψήφο στο μελλοντικό Διοικητικό Συμβούλιο.
Το συγκεκριμένο μέτρο έχει στόχο να παρεμποδίσει οποιαδήποτε εταιρεία – ή εκπρόσωπό της – να πάρει τον έλεγχο του δικτύου αργότερα. Μέχρι χθες, η BEB είχε συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ οι δημοτικές αρχές εκτιμούν ότι το κόστος εξαγοράς του δικτύου θα κινηθεί γύρω στα 400 εκατομμύρια! Σε περίπτωση που καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο του δικτύου, οι πολίτες του BEB επισημαίνουν ότι τουλάχιστον το 10% των κερδών θα επενδύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Χρυσές» δεκαετίες
Οι αντίπαλοι της BEB δεν είναι λίγοι... Πρόκειται για τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, οι οποίες μοιράζονται το 86% της εγχώριας ενεργειακής πίτας. Έπειτα από πολλές «χρυσές» δεκαετίες, το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έκοψε τα πόδια στην E.on, την EnBw, την RWE και τη γερμανική θυγατρική της σουηδικής Valtenfall. Ήδη πριν από το ατύχημα, οι επιδοτήσεις για ηλιακά και αιολικά πάρκα είχαν μειώσει αισθητά το περιθώριο κέρδους τους. Ωστόσο, το μεγάλο «χαστούκι» ήρθε όταν η Άνγκελα Μέρκελ, υπό την πρωτοφανή λαϊκή πίεση που προκάλεσε το τραγικό συμβάν στη Φουκουσίμα, πήρε πίσω την απόφασή της να μεταθέσει για το 2036 την απαγκίστρωση της χώρας από την πυρηνική ενέργεια. Έτσι, οι 17 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια θα βάλουν λουκέτο έως το 2022 (απόφαση που ίσχυε πριν από την εκλογή της Μέρκελ στην καγκελαρία), κάτι που μεταφράζεται σε απώλειες κερδών ύψους 22 δισ. ευρώ για τους τέσσερις κολοσσούς.

Λύση η πράσινη ανάπτυξη
Σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης, η E.on ανακοίνωσε ευθείς αμέσως την απόλυση 11.000 εργαζομένων (15% του συνολικού δυναμικού), ενώ η RWE έβγαλε στο σφυρί περιουσιακά στοιχεία αξίας 8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως τονίζουν αναλυτές, οι μοναδικές ελπίδες που έχουν τα γερμανικά μεγαθήρια για να επιβιώσουν από την ενεργειακή στροφή που επιχειρείται είναι να αγκαλιάσουν όσο πιο σύντομα μπορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
http://topontiki.gr/index2-new.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου